Hellschreiber - egy régi ötlet modern köntösben

Szövegközlés grafikus módban, pixelenként

zl1bpu

Az eljárást Rudolf Hell-ről nevezték el, aki az eredeti eljárást 1929-ben szabadalmaztatta. Azóta, a technika előrehaladtával ez is megreformálódott, ezért több féle Hell átvitelt különböztetünk meg, amelyeketaz alábbiakban ismertetek.

Egyetlen vivőfrekvenciát használó Hell: a Feld-Hell

A második világháború előtti évben az újságok szövegének telefonvonalon keresztül történő továbbítására használták. Ez még mechanikus megoldást jelentett, amely segítségével egy írógép vagy beszúrta a lapra a pixelt, vagy nem. Ezt a kétállapotú tradícionális megoldást ma „Feld-Hell”-ként említik, és nagy rajongótábornak örvend. Az igazán megszállottak ráadásul ugyanígy, mechanikus berendezésként valósítják meg napjainkban.

A működése a távírónál megszokott van jel/nincs jel elven működik, az adási sorrendje: A1, A2, A3 ... A7, B1, B2, ...

Helldot


Az eredeti mechanikus Feld-Hell vevőberendezés

A nem teljesen szinkronban működő adó és vevő ferde (valamelyik irányba kúszó) sorokat eredményezett. Annak érdekében, hogy ennek ellenére is könnyen olvasható maradjon az üzenet, ezért duplán, egymás alatt 2 sorban írták a vételi oldalon, így az egyik sok betűi mindig olvashatóak maradtak.

Több vivőfrekvenciás Hell, az MT-Hell család

Az MT-Hell egy több vivőt használó pixeltovábbító eljárás, amelyet csak 1937-ben szabadalmaztattak. A szabadalomban bemutatott készülék 5 pixel magas betűk továbbítására 7 párhuzamos vivőfrekvenciát használt, amit LC szűrőkkel választottak szét. Az eredményt egy szalagra írták 7 tűs nyomtatómechanikával. Ezen a szabadalmon látszik, hogy az eredeti koncepciót követte, azonban párhuzamos átvitellel. Továbbá az is látszik, hogy itt már nem szükséges a kétpéldányos írás, mivel a sorok nem kúsznak el.

MT-Hell ősi vevője

A több vivőfrekvenciát alkalmazó átvitelt kétféleképp végezhetjük: vagy egyidőben van jelen minden szökséges vivőfrekvencia, vagy egyidőben fizikailag csak 1 vivőfrekvencia van jelen, amit egy picivel később felvált egy másik. Így az alább ismertetett két altípusa alakult ki:

C/MT-Hell vagy konkurens MT-Hell:

A C/MT egyidőben, párhuzamosan sugározza a betűket alkotó sorokat. Előnyös tulajdonságai:

S/MT-Hell vagy sorrendi MT-Hell:

A S/MT a vivőfrekvenciák közül egyszerre csak az egyiken ad, ezáltal a pixeleket egymás után küldi át. Előnyös tulajdonságai:

A Hell üzemmódok összehasonlítása

Kétszer kinyomtatott Feld-Hell
Sorrendi MT-Hell - Jobbra dől
Konkurens MT-Hell - Függőleges,
de lineáris elektronikát igényel.

Hogyan forgalmazhatunk napjainkban Hell üzemmódban?

Az MT-Hell üzemmódnak egy nagyon varázslatos mellékhatása van: ha spektrumanalizátor szoftverrel vizsgáljuk a vett csatornát, akkor az MT-Hell üzemmódú adást abból vesszük észre, hogy a „waterfall (vízesés) diagrammban” folyószóvegként szemmel látjuk a küldött szöveget (!!!), mivel a waterfall-diagram a a jel spektrálisan felbontott amplitúdóösszetevőinek megfelelő fényességű pixeleket gyújt ki a képernyőn, amit ráadásul függőlegesen egymás alatt jelenít meg.

A Feld-Hell üzemmódhoz elegendő egy távíró üzemmódú adó-vevő, az MT-Hell családhoz azonban egy SSB adó-vevő szükséges. Az S/MT-Hell adásához FSK adó is elegendő, azonban ilyen úgysem áll rendelkezésünkre, így azt is SSB adóval adhatjuk. Itt említem meg, hogy amennyiben a másik oldalsávon demoduláljuk az MT-Hell jelet, akkor fejjel lefelé fordított betűket fog rajzolni, tehát az eredményt úgy forgatva, hogy a betűk helyesen álljanak, a szöveg jobbról balra olvasandó.

Napjainkban megjelentek újabb Hell-variánsok is: a PSK és MSK modulációval továbbított Hell módok.

Hell módBaudSávszélességSebességBetű felbontása
Feld-Hell122.5450 Hz25 WPM7 x 7
PSK105
FM105
105
105
105 Hz
55 Hz
25 WPM
25 WPM
7 x 6
PSK245
FM245
245
245
245 Hz
123 Hz
25 WPM
25 WPM
17,5 x 7

Ezeknek az üzmmódoknak két nagy előnyük is van az eredeti Feld-Hell üzemmóddal szemben: kisebb sávszélességet igényelnek (főként az FM-Hell), ugyanakkor sokkal jobb az érzékenységük.

Az alábbi ábrán a Feld-Hell és a PSK Hell viselkedése látható 0 dB és -12 dB jel-zaj viszony esetén:

Feld-Hell:
PSK-Hell:

Hell üzemmódú forgalmazáshoz ajánlott frekvenciák

Sáv: 160m80m40m30m20m17m15m12m10m
Frekvencia (kHz):-3580-3620
(DIGI közös)
70371013714063.51810321063-28120
(PSK31 közös)

Hell üzemmódú forgalmazáshoz fellelhető szoftverek


© Krüpl Zsolt, hg2ecz - utolsó módosítás: 2004. március 6.