HDSSTV - az új digitális SSTV átvitel

Megjegyzés: a protokoll új neve RFDT, ami a Redundant Digital File Transfer elnevezés
rövidítése, mert ez tetszőleges állományok hibamentes átvitelére alkalmas protokoll,
ezért a jövőben ennek a protokollnak a számunkra érdekes egyik alkalmazása lesz csak a képátvitel.


Az SSTV képátvitel még az analóg elektronika idején kezdte a térhódítását. Akkoriban elég komoly áramkörökkel történt a képek adása és vétele. Napjainkban azonban nagyon egyszerűvé vált az SSTV képek küldése és fogadása, mivel ehhez a rádió mikrofon bemenetét és a hangszóró kimenetét össsze kell kötni a számítógép hangkártyájának line in és audio out csatlakozóival.

Ha egy ilyen rendszert tekintünk, akkor felhasználói szemmel nézve már teljesen mindegy, hogy a klasszikus analóg SSTV protokollt használunk, vagy a számítógépen belül egy digitális többvivős spektrumképet állítunk elő.

A HDSSTV alapkoncepciója

Az alábbi ábrán látható, amint VK3LM Ausztráliából a kanadai W9NTP-nek küldött analóg SSTV-vel 36 másodperc alatt, illetve a digitális technológiát felhasználva ugyanezen viszonylatban 30 másodperc alatt egy digitális képet.


Klasszikus SSTV átvitel minősége

Közvetlen utána végzett HDSSTV átvitel minősége

A HDSSTV átvitel titka

A HDSSTV 8 vivőfrekveciás OFDM modulációt használ, melynek minden vivője differenciális 8PSK-t használ. Az alábbi ábrán látható, hogy a spektrumképe 450 Hz-től 2300 Hz-ig teljesen kihasználja a sávot. Továbbá ezt a jelet egy rádióamatőr adóvevőkészülék mikrofon bemenetére juttatva SSB üzemmódban kisugározható illetve a hangszóró kimenetéről levehető.

A HDSSTV hibajavító kódolása

A másik nagyon előnyös tulajdonsága, hogy roppant erős dupla Reed-Solomon hibajavító eljárást használ. Tehát a rádióról érkező adatokat hibajavítja, majd az így kapott blokkokat más paraméterekkel ismét hibajavítja.

Az átviteli sebességről

A hibajavító kódolás nélküli differeciális 8PSK 3 bit/Hz/másodperc sebességre alkalmas, tehát 4800 bit/másodperc lenne a hibajavítás nélkül az átviteli sebessége. Azonban ezzel az erős hibajavítással a rendszer átviteli sebessége 0.28 - 0.85 bit/Hz/másodperc, ami 530 bit/sec - 1570 bit/sec sebességű, nagy távolságban alkalmazva is hibamentes átvitelt tesz lehetővé.

Bővebb információ

Valid XHTML 1.0!

© Krüpl Zsolt, hg2ecz - 2003
Utolsó módosítás: 2003. dec. 7.