A DReaM szoftver bemutatása

A DReaM egy teljes rövidhullámú rádióvevőt megvalósító nyílt forráskódú vevő alkalmazás, amely 2003. januárjában jelent meg a sourceforge.net-en. Fejlesztése a DRM (Digital Radio Mondiale) elnevezésű digitális rövidhullámú rádiós műsorszórás vevőjeként indult, azonban az idők folyamán egyre több hasznos opció kerül bele.

Az ábrán a DReaM szoftver DRM vételi részének blokkvázlata látható. A bemenete (bal felső sarok) a hangkártya line in bemenete, amely hangfrekvenciára kevert rádiófrekvenciás jelet 48000 minta/másodperces mintavételezéssel 16 bites felbontással digitalizálja be a szoftver. Ezen a blokkdiagramon a hang útja csak az MPEG4 kódolt csomagok előállításáig van ábrázolva. Az MPEG4 hangot az eredeti DReaM szoftverben még kicsomagolják (faac decoder library felhasználásával) és az így kapott jó minőségű hangot ugyanezen hangkártya audio out kimenetére vezetik, ahova egy hangszórót csatlakoztatva hallhatjuk a műsort.


DRM vételi mód

A DReaM fő képernyője. Megtalálható rajta a sugárzott műsor neve, paraméterei, továbbá a továbbított szöveges információk. A jobboldalon pedig a multimédia üzenetek képernyőjét látjuk, ugynis egy állomás küldhet közlekedési térképet vagy reklámképet is.
(A VoR sajnos nem küld képet jelenleg, így a BBC egyik képét láthatjuk.)
A DReaM részletes információit tartalmazó képernyő. Itt a sugárzás típusán túl a spektrumkép, a pillanatnyi amplitudó és fázismenet továbbá a konstellációs képe is látható.
A jobboldali impulzusválasz megmutatja, hogy időben miként alakul az energiaáramlás. A VoR helyett itt egy sokkal szemléletesebb Sackville-ből sugárzott adás látszik. Látható, ahogy az ionoszférán pattog a jel.
Ezen a képernyőn az összes vagy az éppen sugárzó állomások láthatóak. Internetes adatbázisból frissíthetőek ezek az adatok.

Analóg vételi mód

Alalóg adások vételénél AM és SSB üzemmódokat egyaránt tudja. Az SSB leginkább rádióamatőr forgalmazásoknál nagy jelentőségű. Az egyoldalsávos (SSB) moduláció esetén az alső (LSB) és felső (USB) oldalsávokat is képes venni, továbbá kHz-enként határozható meg a hangfrekvenciás sávszűrő szűrése.

Analóg vételre kapcsolva ilyenre változik a főablak képe. A jobboldalon látható, hogy a részletes ablakban kiválasztható a frekvencia, a demodulátor típusa és a szűrő sávszélessége is.

DReaM szoftver DRM adó része

A DReaM most már képes műsort is sugározni.

Az MSC-t QAM16 vagy QAM64, az SDC-t QAM4 vagy QAM16-ban képes adni, az Interleaver 400ms vagy 2s-es átszövést tud kezelni, az MSC védelem 0,1,2,3 típusú lehet. A szöveges információkhoz mezők hozhatók létre, amikből választhatunk, mit adjon éppen. Adattovábbításnál pedig fájlokat importálhatunk, amit lesugároz.


© Krüpl Zsolt, hg2ecz - utolsó módosítás: 2004. április 17.