A rádiócsatorna spektrális képe

A rádiócsatornán a jelet 3 jellegzetes spektrumképpel vihetjük át:

Koncentrált egyetlen vivőfrekvenciás rendszerek

Az analóg átvitelek során már megszoktuk, hogy általában egyetlen vivőfrekvenciát modulálunk, és így visszük át az információt rádiófrekvencián (AM-DSB). Speciális esetben elnyomjuk a vivőt (AM-DSB/SC) vagy csak a fele spektrumot visszük át (AM-SSB) vagy netán a vivő nélküli fél spektrumot (SSB ill. AM-SSB/SC).

A digitális átvitel során is használhatjuk ezt az egyetlen vivőre építő elvet. Ennek néhány klasszikus, analóg áramkörökkel könnyen implementálható példája:

Rádióamatőr átvitelnél BPSK és QPSK modulációt is használnak koncentrált egyvivős rendszerben (pl. PSK31 átvitelnél). Azonban ezek a modulációk az igazi jelentőségüket az OFDM átviteleknél nyerik.

Szórt spektrumú rendszerek (DSSS és FHSS)

Bizonyos esetekben kellemesebb megoldásnak tűnik, ha egy erős spektrumvonal helyett az átvitelhez szükséges energiát egy szélesebb csatornában megpróbáljuk "szétkenni". Ennek két módszere ismert.

1. Direct Sequence Spread Spektrum

Ennek a módszernek az alapelve, hogy egy a jelfolyamnál sokkal gyorsabb (pl. 11-szeres) pszeudórandom generátorral előállított zagyválókóddal össze XOR-oljuk a bináris adatfolyamunkat, és az így kapott "zajt" visszük át a csatornán. A vevőoldalon ugyanilyen paraméterű pszeudórandom generátorral vissza XOR-olva a vett "zajt", megkapjuk a bitfolyamunkat. Közben a rádiófrekvenciás jelünk energiája ebben az esetünkben 11-szer szélesebb spektrumban lett szétkenve.

A DSSS egy gyakorlati implementációja a CCK, amely az ún. M-ary Orthogonal Keying moduláció egy implementációja, amely I/Q modulátorral állítja elő a jelet.

2. Frequency Hopping Spread Spektrum

A másik érdekes elv az, hogy szintén egy pszeudórandom generátor által meghatározott frekvencián adunk, majd a következő időpontban egy másik frekvenián folytatjuk. Amennyiben a vevő is ugyanezzel a paraméterű pszeudórandom generátorral rendelkezik, akkor ugyanerre a frekvenciára fog a vevőoldal is váltani, tehát a vevő középfrekvenciás része egy folyamatos spektrumot fog "látni".

Belátható, hogy az egységnyi frekvenciára jutó átlagenergia a folyamatos vándorlás miatt ebben az esetben is a folyamatosan vehető zajszint alatti értékű lehet.

Sokvivős rendszerek

A sokvivős rendszereket úgy képzelhetjük el, hogy a rádiófrekvenciás csatornában egyetlen vivőfrekvenica helyett egyidőben sok vivőt alkalmazunk. Ezt a modulációtípust kizárólag szoftveresen célszerű előállítani, ezért bár az 1950-es években már születtek publikációk róla, technológiai okokból azonban az 1980-as évek második felétől lett nagy jelentősége. Nézzük meg néhány előnyét:


Példa: 5 vivős OFDM spektrumképe
(gyakorlatban általában 100...10000 vivőt használnak)

Ezeket a spektrumvonalakat ezután BPSK, QPSK (=QAM4), 8PSK, QAM16, QAM64, QAM256, QAM1024 modulációk valamelyikével modulálhatóak. Ezek a modulációk spektrumvonalanként és időnként tetszőlegesen megváltoztathatóak.

A modulációkról részletesebben a következő fejezetben lesz szó.


© Krüpl Zsolt, hg2ecz - utolsó módosítás: 2003. dec. 21.