Digitális hang átvitele rádión

A hangátvitel tekintetében kétféle átvitelt különböztessünk meg:

Jó minőségű átvitel (főként zene céljára)

Jelenleg a jó minőségű hangátviteli kategóriába a következő kódolások tartoznak:

Kis bitsebességű átvitel beszédtovábbítási (főként telefónia és QSO) célokra

Ezek a kódolások érthető beszédátvitelt képesek biztosítani. Jelenleg a rádióamatőr QSO céljaira aa következő kódolások alkalmasak: A fentiek közül a HVXC adja a MELP és a CELP mellett jelenleg a legjobb minőségű beszédhang továbbítást, az LPC a leggyengébb.

És egy kis összehasonlítás a „köznép számára szánt” hangkódolások körében. Megjegyezném, hogy rádióamatőr QSO célokra jóval silányabb minőség is tökéletes hangátvitelt biztosít.

Hogyan érdemes rádión hangot továbbítani ?

Az előzőekben a hangformátumokról esett szó, most a továbbításról, amely elvileg háromféle lehet:
  1. Nyugtázott 1 célállomás felé
  2. Nyugtázott több célállomás felé
  3. Nyugtázatlan egy vagy több célállomás felé

A valós idejű hangtovábbításnál a nyugtázás ideje elfogadhatatlan mértékű késleltetés okoz, tehát az első és a második megoldás egyaránt kizárt QSO célú hangátviteli célokra. A jobb minőségű, rögzítésre szánt hangátvitel az egyetlen kivétel, amely átvitelét a képátvitelhez hasonlóan ezen módszerek szerint kezelhetjük.

A valós idejű hangot tehát csak a harmadik módszer szerint, összeköttetésmentes (UI illetve UDP csomag szerű) átvitellel továbbíthatjuk, így a felhasználói alkalmazás nem kérhet csomagismétlést rendellenesség esetén. Értelemszerűen ekkor erősebb hibajavításra alkalmas FEC használata (Viterbi és dupla Reed-Solomon) ajánlott.© Krüpl Zsolt, hg2ecz - 2003

Utolsó módosítás: 2004. nov. 17.