A szoftveres demodulátorok alapjai

Az 1990-es évek talán leg érdekesebb technikai vívmánya a kisméretű, olcsó jelfeldolgozó processzorok (DSP), és az ehhez kapcsolódó DSP algoritmusok elterjedése.

A DSP algoritmusok közül a legtöbbünk számára a szoftveres demodulátor talán a leg misztikusabb téma. Emeljük le a fátylat erről a témáról is, és meglátjuk, hogy nem is oly misztikus, mint első ránézésre tűnt.

Az SSB demoduláció elve

Analóg környezetben SSB demodulációt kvarckristályos létraszűrőkkel valósítottunk meg, méghozzá úgy, hogy az áteresztő tartománya a vivő és az oldalsáv vége közé essen. Digitális implementációja ennél jóval rafináltabban kerüli meg a problémát: 90 fokos fázisforgatást végez a hangfrekvenciás jelen egy úgynevezett Hilbert transzformáció segítségével. Nézzük meg, hogy is néz ki egy ilyen SSB vevő:

A fenti blokkvázlat működési alapja a következő egyszerű összefüggésen alapul: Ha van egy jelünk, ami picit nagyobb frekvenciájú mint a keverő jel, annak a vektorábrája a keverés után pozitív irányban fog forogni. (lásd: „Bevezetés: a jel” című fejezetet) Ez azt jelenti, hogy ha a jel egy adott időpillanatban a valós, 0 fokos tengelyen van, T/4 időpillanattal később +j irányban lesz a vektora. Ha ezt a jelet megkésleltetem 90 fokkal, akkor ismét visszakaptam a 0 fokos vektorirányt. Amennyiben ezt összegzem, akkor az eredeti jel kétszeresét kapom, különbségképzés esetén meg 0-t.

Ha ugyanezt megvizsgáljuk a keverőjelnél egy picivel kisebb frekvenciájú jelre, észrevehetjük, hogy ott keverés után a jel vektora a 0 fokos állapot után T/4 idővel a -j irányban tartózkodik. Ha ezt megkésleltetjük 90 fokkal, akkor -180 fokot kapunk. Ezt összegezve a másik oldallal 0-t kapunk, kivonva meg az eredeti jel kétszeresét.

Ha ez az SSB elv ilyen jó, akkor miért csak az 1990-es évektől terjedt el? A válasz egyszerű: olyan szűrőt, amely széles sávban (hangfrekvenciás tartomány) állandó 90 fokos jeltolást biztosít, csak digitálisan lehet olcsón előállítani. Ezt a 90 fokos késleltetésű algoritmust nevezik Hilbert transzformátornak. A szoftverekben kétféle Hilbert transzformátorral találkozhatunk: az egyik jelfolyam típusú szűrő, a másik implementációban pedig a Fourier transzformált együtthatóit módosítják.

Továbbá látható az is, hogy vagy egy nagyon alacson frekvenciás KF-et viszünk a digitális átalakítóba (szokásos erre a 12 kHz és környezete), vagy pedig a szaggatott vonal mentén 0 Hz-re kevert I és Q jelet, amit az ábrán látható keverők analóg oldalon történő implementálásával érünk el.

Az SSB adómodulátor elve

Az SSB adónál a modulátor után szintén kvarckristályos létraszűrővel próbálták eltávolítani a másik oldalsávot az analóg megoldásnál. A digitális forradalom azonban itt is elérhetővé tette számunkra a korszerű, olcsóbban sorozatgyártható megoldást:

A blokkvázlat működési elve az előzőekben ismertetett vevő alapján remélhetőleg érthető. A lényege az, hogy a keverők bemenetére (amelyek lehetnek analóg oldalon is, és közvetlenül az adófrekvenciára kevernek) a 0 fokos vektor után T/4 periódussal 90 fokos vagy -90 fokos vektort állítsunk elő. Ezt azonos irányú vivővel felkeverve a két jel frekvenciaösszegét, különvöző irányú keverésével pedig a két jel különbségét kapjuk, tehát alsó oldalsávot.

Az AM demoduláció elve

AM demodulátort, amit kezdetben kristálydetektoros csúcsegyenirányítással, majd szorzókeverővel végeztek, digitálisan is egyszerűen implementálható.

Azt hiszem, ennek a jó minőségű eljárásnak a legköltségesebb eleme a négyzetgyökvonó. Azonban van még egy költséges elem, amit meg kell említeni: kell egy szűrőblokk, amely folyamatosan követi az AM jel legerősebb spektrumvonalát, a vivőfrekvenciát. Ugyanis ez a megoldás, hasonlóan az analóg szorzókeverős demodulátorhoz, igényli a pontos keverőfrekvenciát. Azonban digitálisan ennek a megoldása sem túl bonyolult: vagy Fourier transzformáció spektrumvonalaival, vagy ami olcsóbb megoldás: 2 keskenysávú szűrővel fogjuk közre a vivőt.

Az FM demoduláció elve

FM demodulátort legegyszerűbben egy frekvencia függvényében lineárisan változó csillapítású szűrővel lehet megvalósítani.

© Krüpl Zsolt, hg2ecz - utolsó módosítás: 2004. feb. 28.