Hogyan állítsunk össze otthon Packet végberendezést?

Szükséges „áramköri” módosítások, fejlesztések

Hangkártyás szoftveres demodulátor esetén nagyon egyszerű dolgunk van:
 1. Kössük össze a rádió hangszórókimenetét a hangkártya LINE IN bemenetével. A továbbiakban a vételhez már csak szoftvermunkánk van hátra.
 2. Adáshoz kössük össze az előző pontban leírtakon túl a hangkártya hangkimenetét a rádió mikrofonbemenetével is, méghozzá a következőképpen: Ekkor készen van a PTT áramkörünk is, amivel a számítógépünk adásra kapcsolja a kézirádiónkat, továbbá egy egyenáramúlag leválasztott hangkimenettel is elkészültünk.
Ez eddig tényleg nem volt bonyolult. Mindössze 2 ellenállás 1 kondenzátor és egy például BC182 típusú tranzisztor, és mindezt a csatlakozóra tudtuk forrasztani, tehát még NYÁK sem szükséges hozzá.

Linux installálása:

 1. Installáljunk fel egy GNU/Linux csomagválogatást (disztribúciót) a számítógépünkre. Kezdőknek a Mandrake és a SuSe ajánlott, ekkor elkerülhető a kernelfordítás. Rutinosabbaknak Slackware (amit nagyon kedvelek erre a célra), Debián vagy akár az UHU is, azonban UHU alatt alapértelmezetten nincs ax25 támogatás a kernelben, csak ha mi fordítunk saját kernelt.
 2. Ha esetleg találunk az alábbiakban leírt rádióamatőr csomagot, azt később is fel tudjuk telepíteni illetve el tudjuk távolítani, nem kizárólag csak az alaprendszer installálásakor (MS Windows-nál ez kevésbé volt megszokott). Ehhez az utólagos módosításhoz a disztribúciók más-más (egyéni) telepítőkörnyezetet biztosítanak. Például a Mandrake esetén rpmdrake, SuSe esetén yast, slackware esetén installpkg/removepkg, Debián és UHU esetén apt-get install/remove (és apt-cache search) parancsok a leghatékonyabbak.

A soundmodem kipróbálása

 1. A http://www.baycom.org/~tom/ham/soundmodem/ címről letöltönk egy soundmodem forrást (soundmodem-0.7.tar.gz).
 2. kitömörítjük (mc --> 'F2' 'x' parancs), majd ./configure; make; make install
 3. root-ként létrehozunk egy /etc/ax25 könyvtárat, ha nem volt, majd soundmodemconfig paranccsal bekonfiguráljuk a soundmodemünket. Ekkor egyébként már láthatunk például 144.800-on APRS forgalmat, vagy a BBS frekvenciáján BBS forgalmazást, ha rácsatlakoztatjuk a hangkártya LINE bemenetére a rádió hangszórókimenetét.

Az AX25 alacsony szintű protokollverem megvalósítása

 1. root-ként próbáljunk kiadni egy insmod ax25, majd ha sikerült, akkor egy insmod mkiss parancsot.
 2. Ha netán nincs ilyen modul, akkor sajnos kernelt kell fordítani, ahova vagy fixen belefordítjuk, vagy az előző példánál maradva modulba fordítjuk (mindegy). Ez egy kissé bonyolultabb művelet. Lássd még: AX25 howto ide vágó részét. (Csak az Amateur Radio AX.25 Level 2 protocol és a Serial port KISS driver a lényeges belőle, a többi nem szükséges)
 3. http://ax25.sourceforge.net/ -en található csomagokra lesz szükségünk. Mindegyik esetén kitömörítés, majd ./configure; make; make install (libax25 az első)
  Megjegyzés: sok csomagválogatásnak szerves részei a fenti szoftverek. Ez esetben - amennyiben friss verzió található a disztribúcióban - talán egyszerűbb onnan felinstallálni (bár én ennek ellenére majdnem mindig fordítom).
 4. Ezzel el is készültünk a szoftverinstallálásokkal. Most már csak konfigurálni kell.

Az AX25 portok megvalósítása

 1. A /etc/ax25/soundmodem.conf állományban például az alábbi beállítás található (a soundmodemconfig program megcsinálja, esetleg érdemes kézzel belejavítani, ha valamit nem találunk jónak):
  <?xml version="1.0"?>
  <modem>
   <configuration name="hg2ecz">
    <chaccess txdelay="150" slottime="100" ppersist="40" fulldup="0" txtail="10"/>
    <audio type="soundcard" device="/dev/dsp1" halfdup="1"/>
    <ptt file="/dev/ttyS1"/>
    <channel name="Channel 0">
     <mod mode="afsk" bps="1200" f0="1200" f1="2200"/>
     <demod mode="afsk" bps="1200" f0="1200" f1="2200"/>
     <pkt mode="MKISS" ifname="ax0" hwaddr="hg2ecz-5" ip="44.156.250.1" netmask="255.255.255.0" broadcast="44.156.250.255" file="/dev/soundmodem0" unlink="1"/>
    </channel>
   </configuration>
  </modem>
  
 2. Indítsuk el a soundmodem parancs begépelésével a soundmodemet, amely ettől kezdve folyamatosan fusson.
 3. A /etc/ax25/axports állományba is egyetlen sort be kell írni. Például esetemben:
  # /etc/ax25/axports
  # name	callsign	speed	paclen	window	description
  #
  2m   HG2ECZ-5    1200  255   2    144.950 MHz (1200 bps)
  
 4. Majd ha ezzel elkészültünk, akkor egy call 2m hg5pbd paranccsal fel is juthatunk például a hg5pbd node-ra, feltéve hogy rádióval elérjük.

Kis kiegészítés, gyakori hibák

A soundmodem program elindításakor egy "ioctl: TIOCSETD: Invalid argument (22)" hibaüzenetet kapunk, ha nincs betöltve az ax25 és az mkiss kernelmeghajtó modul (/sbin/lsmod tájékoztat).

Az így elkészült rendszer még csak egy végberendezés, ha BBS-t vagy APRS központot szeretnénk, akkor innen kiindulva azt is fel tudjuk építeni további szoftverek segítségével. Tehát az AX25 kernelmoduljai, a soundmodem és az axports fájlban található bejegyzések a hangkártyás modemre épülő AX25 rendszer alapjai.

Összeállította: HG2ECZ - 2003.