Csillagtúra - antenna

Forrás: Rádiótechnika Évkönyv 1995 123. oldal.


144 MHz-es "zsebantenna"

A gyári 2 m-es kézi adó-vevők alaptartozéka az ún. Gumiantenna. Ezek a kb. Félarasznyi hosszúságú sugárzók többek szerint - jobban emlékeztetnek a gumira, mint egy - antennára.... Tény az, hogy hatásfokuk valóban elég szerény, egyetlen előnyük, hogy a rádiózás elkezdhető velük.

Kevin James (G6VNT) megunván 144 MHz-es gumiantennája szerény produkcióját, egy jobb hatásfokú, igazi portable körsugárzót épített készülékéhez. Konstrukciójánál a "zsebantenna" elnevezéssel nem a használat, hanem a szállítás pozíciójára utalt (Hi).

A félhullámú 144 MHz-es
zsebantenna elvi rajzaAz antenna elvi rajza az 1. ábrán látható, ami egy félhullámú sugárzóból és egy illesztőkörből áll. A félhullámú antenna talppontjában nagy impedanciát mutat, ezért ahhoz az alacsony impedanciás, 50ohm-os koax tápkábelt közvetlenül nem lehet csatlakoztatni. A félhullámú sugárzókhoz nem szükséges ellensúly, mint például az a ground plane-eknél szokásos. A mintapéldány antennához néhány méter 50ohm-os RG58 típusú koaxiális kábel csatlakozott, így azt szabadban fákra, szállodaszobában a csillárhoz rögzíthette a konstruktőr. Célja egy könnyen szállítható, bárhol gyorsan telepíthető, de azért jó hatásfokú körsugárzó készítése volt.

A zsebantenna illesztőköri tekercse nyomtatott áramkörös kititelA "zsebantenna" érdekessége a 2. ábra kiviteli rajza mutatja. Az illesztőköri tekercs nyomtatott kivitelü, ami nagyon előnyös az utánépíthetőség, illetve a mechanikailag szilárd kivitel szempontjából. Az ábrán *1:1-es méretarányban megadott nyomtatott tekercset kifotózás vagy pauszpapírra tussal történt precíz átrajzolás után a közismert POSITIV 20-as eljárással készíthetjük el. A nyák-lemez jobb minőségü, üvegszálas legyen.Kisebb teljestmányekhez, kézi rádiókhoz ez bizonyosan megfelelő lesz (veszteségek, melegedés).

A C1-es trimmer-kondenzátor miniatür kerámia kivitelü lehet. Ezzel állítható be a telepített antennán a minimális állóhullámarány-érték. Ez majdnem szó szerint értendő, hiszen például helyiségeken belüli telepítéseknél igen változatos lehet a környezet okozta "elhúzások" mértéke.

A konstruktőr az antenna sugárzóját szigetelt rézhuzalból készítette. Valószínüleg valamiféle müanyag szigetelésü villanyszerelési rézhuzalról lehetett szó. Mindenesetre a huzal átmérője, de inkább a szigetelés anyaga befolyásolhatja a sugárzó hosszát. Ezt kísérlettel kell majd pontosítanunk! 

(Practical Wireless 1994/8.) 

*Megjegyzés: A közölt ábra eredeti mérete: 54x90 mm

Készítette: HA2EBM. Az észrevételeket a webmaster előre is köszöni.