GNU szoftverlicencek

Mindenki találkozott már szoftverlicencekkel. Akkor mindenképp, amikor telepített egy szoftvert, és a "Yes, Agree" gombra kattintott olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tudott. Azonban az alábbi licenceket érdemes szemügyre venni, mert ezek az eddig megszokottakkal ellentétben ÉRTED és ÉRTÜNK vannak, akár a szoftver felhasználója vagy éppen készítője vagy. Tehát ezek a GNU licencek nem a szoftverfejlesztő óriáscégek érdekeit képviselik. És hogy miért írom ezt éppen ide a www.ham.hu oldalára? Azért, mert a forráskódban publikált rádióamatőr szoftverek - melyből oly sokat lehet tanulni - is többnyire az alábbi licenc alatt vannak kiadva.

Az alábbiakban leírtakról bővebben a www.gnu.org címen olvashatsz. A GNU kiáltványról magyarul meg itt olvashatsz.

GNU licencek táblázata. Megjegyzés: az eredeti angol nyelvű licenc utólsó kiadott verziója a mérvadó!
Mire szokás felhasználni?Angol eredetiTXT-benMagyar fordítása
Szoftver forráskódra GNU General Public License GPL GNU Általános Közreadási Szerződés
Előfordított szoftvermodulra GNU Lesser General Public License LGPL GNU Programkönyvtár Általános Közreadási Szerződés
Dokumentációkra GNU Free Documentation License FDL GNU Szabad Dokumentációs Licenc

Honnan ismerhető fel, hogy a szoftver GNU licencelésű?

A program indulásakor, segítségkéréskor (--help, -h) vagy valamelyik fülén lehetőség szerint tájékoztat erről, továbbá a forráskódjának gyökerében egy COPYING fájlban van mellékelve a rá vonatkozó GPL, LGPL vagy FDL licenc angol nyelvű eredeti szövege. Előfordulhat, hogy LICENSES vagy README fájlban van, de a COPYING fájl a legelterjedtebb.

A többi nyílt forráskódú licencről a www.opensource.net oldalán található leírás. Általánosságban elmondható, hogy a többi vagy az eredeti szerzőnek biztosít például a továbbfejlesztés zárttá tehetőségről jogot (pl.: Mozilla licenc a Netscape-nek), vagy bárkinek (pl.: BSD). Ezáltal elmondható, hogy várhatóan a GNU licences szoftverek fognak a legdinamikusabban fejlődni, mivel az ott fejlesztett kódból a szerződés értelmében tényleg nem tud senki önkényesen hasznot húzni.

© Krüpl Zsolt, hg2ecz, utolsó módosítás: 2004. feb. 23.